De Orgelzolders , Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk De Orgelzolders , Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk

Woensdag 19 april werd het eerste exemplaar van het boek "De Orgelzolders , Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk", geschreven door Anja Matser overhandigd door burgemeester Aboutaleb aan de 94-jarige mw. Annie van der Bruin-de Mars, de enige nog in leven zijnde helpster van de ondergedoken Joodse gezinnen.

De gebeurtenissen (beschreven in het boek) spelen zich af in een protestantse kerk in de Tweede Wereldoorlog (de Breepleinkerk). De koster en de dominee zorgen ervoor dat drie Joodse gezinnen kunnen onderduiken in de kerk. Ze verblijven in de ruimtes boven het kerkorgel, 34 maanden lang. In 1944 wordt er een baby geboren, de inmiddels 73 jaar oude Emile Kool. Hij wordt ter wereld geholpen door de Surinaamse oogarts (!) en lid van de kerkenraad, Leo Lashley, die zich intensief heeft verdiept in de verloskunde. Bijna gaat het mis als de Duitsers te weten komen dat er wapens zijn verborgen in de Breepleinkerk en een razzia uitvoeren. De koster wordt gearresteerd en overgebracht naar het beruchte Oranjehotel in Scheveningen. Hij verraadt hen niet. Allen overleven de oorlog.

Een 7-minuten durende reportage is op 6 Mei bij Eén Vandaag te zien geweest. Het boek is inmiddels ook vertaald in het Engels (The Organ Attics. People in hiding in the Rotterdam Breepleinkerk) omdat er veel vraag naar was vanuit Canada, Amerika en Israël van mensen die direct na de Tweede Wereldoorlog geëmigreerd zijn. Kinderen en kleinkinderen beheersen veelal het Nederlands niet meer en wilde toch graag het verhaal lezen, vandaar de vertaling. Burgemeester Aboutaleb heeft het symbolische eerste exemplaar van de Engelse vertaling in ontvangst genomen.

Meer informatie zie de site orgelzolders.nl waar u ook het boek kunt bestellen (Nederlands dan wel Engels)


 
terug