Verslag Israëlreis 3: Slot

Deel 3: Slot
Verslag Israëlreis 3: Slot
Maandag 17 juni
Als eerste gingen we naar het Feuerstein Institute, genoemd naar de oprichter, Reuven Feuerstein (1921-2014). Intelligence is the ability to learn. Everybody can learn! Be lifelong learners! THINK – LEARN – FUNCTION. De Feuerstein methode is een vooraanstaande methode om mensen van alle achtergronden te helpen bij het verwerven van vaardigheden in het denken en leren. Het wordt toegepast in drie hoofdgebieden: onderwijs, bejaarden en klinisch. Onderwijs: Deze methode wordt gebruikt in klaslokalen over de hele wereld, met kinderen van alle leeftijden, achtergronden en niveaus en blijkt net zo effectief voor hoogbegaafde als voor remediale leerlingen.  Bejaarden zijn de grootste en snelst groeiende bevolking van onze samenleving. Terwijl we in onze generatie lichamelijk ouder worden, verslechteren onze cognitieve capaciteiten. Deze methode is aangepast om geestelijke achteruitgang te vertragen. Tenslotte klinisch: Door middel van een aantal intensieve behandelingen, verbeteren we aanzienlijk het functioneren van kinderen en jonge volwassenen met het syndroom van Down, Ontwikkelingsstoornis, Autisme een aanverwante syndromen.
Hierna vervolgden we onze weg met de bus naar de top van de Olijfberg, vanwaar we een prachtig uitzicht hadden over Jeruzalem. We luisterden naar Ayala, onze gids, maakten foto’s en genoten van het mooie vergezicht. Vandaaruit liepen we naar beneden langs de Joodse begraafplaats naar Gethsemane, “Gat Schmanim”, wat in het Hebreeuws “oliepers” betekent.
Het was hier dat Jezus (Jeshua)  Zijn grote zielenstrijd streed en waar Zijn zweet druppels bloed werd vanwege de grote angst.

Hierna stond the City of David op het programma, maar vanwege de grote drukte kon dit niet doorgaan en werd het plan gewijzigd. Men ging te voet verder naar de “Dung Gate” om wat te eten en daarna om in het Aish Hatorah Centrum drie lezingen te horen. Tenslotte een prachtig uitzicht op de Klaagmuur vanaf het dak.

Dinsdag 18 juni
Voordat we Jeruzalem verlaten, gaan we eerst nog lopend naar het stadhuis van Jeruzalem, waar Fleur uit Gibraltar ons het een en ander vertelt over de “melting pot” van deze bijzondere stad. Jeruzalem heeft ruim 900.000 inwoners van vele naties. Er wonen zowel Joden als Arabieren, waarvan velen onder de armoedegrens leven. 50% van de Ultra Orthodoxen zijn vertegenwoordigd in the City Council.   Niemand van de Arabieren. Zij mogen van hun leiders niet stemmen en niet deelnemen in de gemeenteraad. Teddy Kolek die jarenlang een geliefde burgemeester van Jeruzalem was, heeft dit stadhuis laten bouwen en ook het Israel Museum. Teddy Kolek was goed zowel voor de Joden als ook voor de Arabieren. Hij werd zelfs “Mufti” Kolek genoemd.

We rijden naar Samaria (Shomron) naar Silo, waar de Tabernakel 369 jaar heeft gestaan. Jozua stuurde de Levieten en de Ark van het Verbond naar Silo. Wees niet bang! Zet de eerste stap. God zal voor je strijden. Verbind je met het land en het land zal zich verbinden met jou.
 1 Samuel 1: “Elk jaar ging Elkana vanuit zijn woonplaats naar Silo, om daar de HEER van de hemelse machten te vereren en hem offers te brengen”. Hanna bad hier voor een kind. Een jaar later gaf God haar een zoon, Samuel. Ze gaf Samuel terug aan de Here God. Ook nu nog komen hier vrouwen om te bidden voor een kind.

Ook bezochten we Elon More. De eik van More, waar Abram een altaar bouwde voor God. Gen. 12: “Zo gingen ze op weg naar Kanaän. Toen ze daar waren aangekomen, trok Abram het land door tot aan de eik van More, bij Sichem. In die tijd werd het land bewoond door de Kanaänieten. Maar de HEER verscheen aan Abram en zei: “Ik zal dit land aan jouw nakomelingen geven. Toen bouwde Abram op die plaats een altaar voor de HEER, die aan hem verschenen was.”

Daarna gingen we naar de andere kant en stonden we op de berg Gerizim, de berg van de zegening. Deut. 11: “Wanneer u straks door Zijn toedoen in het land aankomt dat u in bezit zult nemen, moet u op de Gerizim de zegen uitspreken en op de Ebal de vloek.”
Deut. 27: 12: “Wanneer u de Jordaan bent overgestoken, moeten de stammen Simeon, Levi, Juda, Issachar, Jozef en Benjamin zich op de Gerizim opstellen en daar de zegen uitspreken.”

Tenslotte gingen we nog naar TURA een ‘winery’ in Rechelim, waar we heerlijke wijn mochten proeven. Omdat we nog niet gegeten hadden, kregen we eerst allemaal een heel klein beetje olijfolie te drinken, word je niet dronken! We zien dat de profetie uit Jeremia 31: 5 is uitgekomen. “In Samaria’s bergen zul je wijngaarden planten en mogen eten van de eerste vruchten.” ’s Avonds krijgen we in ons hotel in Ariel nog een lezing van Dr. Saleem Shalash uit Nazareth. Hij groeide op in de Rooms Katholieke Kerk.

Woensdag, 19 juni
We bezochten een settlement, Karnei Shomron, waar Samuel van “Christian Friends of Israeli Communities” ons ontvangt. Karnei Shomron betekent “Horns of Samaria”.
Daarna bezoeken we nog een ander settlement: Yakir, die in 1981 werd opgericht. In Jer. 31:20 wordt yakir (darling) genoemd. Onder de eerste twaalf families die hier kwamen, verloor een familie een zoon die Yakir heette. De Jishuv (settlement) werd naar hem vernoemd. Als er iemand om het leven komt door oorlog of terreur, rouwt men eerst. Maar daarna gaan ze de pijn ombuigen naar iets goeds. De Joden blijven niet bij de pakken neer zitten was de boodschap. Op een dag reed Adèle (een meisje van 3 jaar) met haar moeder in de auto op weg naar Ariel. Arabieren gooiden stenen tegen de auto. Als gevolg daarvan raakte de kleine Adèle gewond en na vele ziekenhuis opnames overleed ze als gevolgen van deze terreurdaad. Ter herinnering aan haar heeft de gemeenschap geld ingezameld en heeft de familie een soort speelparadijs laten bouwen met een ballenbak, klimrekken etc. , waar kinderen blij kunnen spelen.

Vervolgens gingen we naar Kfar Chabad. Chabad is een Joodse stroming. Chabad staat voor: wijsheid, begrip en kennis. Rabbijn ben Zion, van deze stroming, komt uit Rusland. Als door een wonder is hij samen met zijn familie weggegaan uit Rusland in 1965. In die tijd kreeg bijna niemand toestemming om naar Israël te gaan. In Kfar Chabad  begon hij een school (cheider) met vijf leerlingen. Nu zijn er 500 leerlingen.

Na de lunch gingen we naar een etrog boomgaard. Deze citrusvrucht die bij het Loofhuttenfeest gebruikt wordt, wordt met heel veel liefde en aandacht verzorgd. Ze moeten rijp zijn voor het Loofhuttenfeest in september of oktober. De Joden zijn heel kieskeurig wat betreft het kiezen van de etrog. Ze worden bekeken met een vergrootglas of er geen krassen of deuken op de schil zitten. Ze willen het beste, het mooiste geven aan God. De vorm is ook heel erg belangrijk. De etrog is een onderdeel van de “Lulav”, die bestaat uit een wilgentak, palmtak en een mirtetak. Leviticus 23:40: “De eerste dag moeten jullie mooie vruchten (etrog) plukken en takken afsnijden van dadelpalmen, loofbomen en beekwilgen. Zeven dagen lang moeten jullie feestvieren ten overstaan van de HEER jullie God.”.

’s Avonds na het eten stond ons nog een prachtige verrassing te wachten. Een lichtshow bij de Tabernakel op ware grootte. De doeken van de Tabernakel waren geweven door een niet-Joodse vrouw uit Sri Lanka die een liefde voor Israël heeft. Ze wilde geen loon daarvoor hebben. We liepen verder door de Bijbelse tuin om nog meer mooie verhalen te aanschouwen. De overtocht door de Jordaan. De ladder van Jakob. Het verhaal van Jozef en zijn broers.

Donderdag, 20 juni
Onze laatste dag in Het Beloofde Land. Voordat we naar het vliegveld reden, mochten we eerst nog uitwaaien in Ceasarea. We zagen een film. En we zagen de ruïnes van wat eens een prachtige stad geweest moet zijn. Deze stad werd gebouwd in opdracht van Koning Herodes, die ook Massada heeft laten bouwen. Ceasarea werd genoemd naar Keizer Augustus. Het had een theater, een hippodrome, tempels, badhuizen etc. Dit alles is beschreven door Flavius Josephus. Hiermee kwam een eind aan deze geweldige studiereis in het Beloofde Land. Wat hebben we veel geleerd, veel gezien en veel gedaan, alsof we drie weken hadden rondgereisd.

Ik sluit af met: “Volgend jaar in Jeruzalem!”  -   Shalom!

Met vriendelijke groeten,
Ds. Eric Matser



Terug naar de wijkberichtenpagina




 
terug